Asukasbudjetoinnin ideointi on käynnistynyt – jaossa 150 000 euroa

Asukasbudjetti on Seinäjoen kaupungin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Asukasbudjetti 2025-2026 teemana on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen.
Kuvassa on lapsia ja nuoria ulkona iloisesti heiluttamassa käsiä. Tekstilaatikossa lukee: Miten edistäisit lasten ja nuorten hyvinvointia 150 000 eurolla? Kerro ideasi -> meidan.seinajoki.fi.

Ideointi on avoinna meidan.seinajoki.fi-sivustolla 1.12.2024-31.1.2025 välisen ajan. Ideoinnissa on hyvä kuulla lasten ja nuorten mielipiteitä. Ideat voivat liittyä esimerkiksi kylien ja kaupunginosien toimivuuden, vapaa-ajan mahdollisuuksien, tapahtumien, viihtyisyyden, elinvoimaisuuden, ympäristön turvallisuuden tai yhteisöllisyyden lisäämiseen lasten ja nuorten näkökulman huomioiden. 

– Halusimme jatkaa tulevassa asukasbudjetissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen teemalla, koska koemme, että tämä on edelleen ajankohtainen ja helposti lähestyttävä teema. Suosittelen asukkaita tutustumaan viime vuosien ideoihin, koska niistä saa vinkkejä siihen, että millaiset ideat ovat päätyneet äänestykseen ja mitkä hylättiin. Kaikissa jätetyissä ideoissa ovat valintaperustelut luettavissa sivustolla, vinkkaa Seinäjoen kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila.

Aluerajaukset ja budjetin jakautuminen alueille

Asukasbudjetin 150 000 euron määräraha jaetaan neljään eri aluekokonaisuuteen: pohjoinen alue 20 000 euroa, itäinen alue 45 000 euroa, läntinen alue 45 000 euroa ja eteläinen alue 20 000 euroa. Asukkailla on myös mahdollisuus jättää ideoita, jotka koskevat koko kaupunkia. Nämä ideat eivät kohdennu mihinkään tiettyyn kaupunginosaan tai kylään.

Koko Seinäjoen aluetta koskeviin hankkeisiin on varattu 20 000 euroa. Yksittäisten ideoiden pitää olla minimissään 5000 euron suuruisia ja korkeintaan alueille varatun määrärahan suuruisia.

Kartta kuva, jossa Seinäjoen alue on jaettu neljään eri alueeseen: pohjoinen, itäinen, eteläinen ja läntinen alue. Alueet on värikoodattu eri värisiksi.

– Uutuutena Asukasbudjetissa on investointihankkeille aluerajaukset, koska haluamme keskittää rakentamista vaativat kohteet tietyille alueille. Toivomme siis, että asukkaat huomioisivat tämän ideoinnissa. Tämä ei poissulje sitä mahdollisuutta, etteikö investointeja voi sijoittaa myös muihin kohteisiin. Kaikki ideat arvioidaan tapauskohtaisesti, kertoo Mattila.

Läntinen alue: Läntisen alueen jakaa päärata ja itäinen ohitustie. Läntiselle alueelle on budjetoitu 45 000 euroa. Investointeihin eli rakentamiskohteisiin liittyvät ideat keskitetään seuraaville alueille: Hallilanvuoren ulkoilualue, Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven liikunta-alue ja keskustan urheilupuistoalue.

Itäinen alue: Itäisen alueen jakaa päärata ja Kyrönjoki. Itäiselle alueelle on budjetoitu 45 000 euroa. Investointeihin liittyvät ideat keskitetään seuraaville alueille: Tanelinrannan ja Hyllykallion virkistys- ja liikunta-alueet, Nurmon keskusta ja Valkiavuoren koulun alue.

Pohjoinen alue: Pohjoisen alueen jakaa Kyrönjoki. Pohjoiselle alueelle on budjetoitu 20 000 euroa. Investointeihin liittyvät ideat keskitetään seuraaville alueille: Urheilupuiston alue, Asemanseudun alue ja Halkosaari.

Eteläinen alue: Eteläisen alueen jakaa itäinen ohitustie ja päärata. Eteläiselle alueelle on budjetoitu 20 000 euroa. Investointeihin liittyvät ideat keskitetään seuraaville alueille: Koukkarin alue, Alaviitalan koulun alue ja keskustan Urheilupuisto.

Koko kaupunki: Asukasbudjetissa on budjetoitu koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin 20 000 euroa.

Ideahaun jälkeen ideat arvioidaan, ja toteuttamiskelpoiset ideat etenevät äänestykseen, jossa asukkaat saavat päättää mitkä ideat menevät toteutukseen. Äänestyksen jälkeen tehdään tarkemmat toteutussuunnitelmat ja hankkeet viedään vuoden 2026 talousarvioon.

Seinäjoen kaupunki toteuttaa voittaneet suunnitelmat joko itse tai yhteistyössä valitsemansa kumppanin kanssa vuoden 2026 aikana.

Ideat jätetään meidan.seinajoki.fi -sivustolle

Ideoimaan pääsee kirjautumalla meidan.seinajoki.fi-sivustolle pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai 7.luokasta ylöspäin MPASSid-kirjautumisella (Wilma-tunnukset). Ideointi suositellaan aloitettavaksi tutustumalla sivustolta löytyviin vinkkeihin, arviointikriteereihin ja hintaesimerkkeihin sekä edellisvuosien ideoihin.

Ideointiklinikat ja avustettu opastus ideoinnin jättöön

Ideointiklinikat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa voit jatkojalostaa ideoitasi kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Ideointiklinikoissa on myös avustettua opastusta niille, jotka tarvitsevat neuvoja sähköisen alustan käytössä. Ideoiden jättöä varten tarvitset tässä tapauksessa kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Ideointiklinikat:

  • 9.1.2025 Peräseinäjoen Terästalo, valtuustosali, klo 17-19, Keikulinkuja 1
  • 14.1.2025 Seinäjoen pääkirjasto Apila, Jaaksi-sali, klo 16-19, Alvan Aallon katu 14
  • 21.1.2025 Ylistaron monipalvelukirjasto, Kaukola-auditorio, klo 17-19, Kaukolanraitti 5
  • 28.1.2025 Nurmon kirjasto, Nurmo-sali, klo 17-19, Nurmontie 7

Mikä on Asukasbudjetti eli osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään.

Tavoitteena on rakentaa asukasbudjetista vuosittainen käytäntö verovarojen suunnitteluun ja toteutukseen. Osallistuvan budjetoinnin toteutuksen tärkeimmät linjaukset on tehnyt kaupungin viranhaltijoista muodostuva työryhmä.


Lisätiedot: vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila, kirsi.mattila@seinajoki.fi, puh. 0405305111