• Omavalvonnan lämpötilamittaukset

Elintarvikkeiden säilytysolosuhteiden lämpötilaseuranta ja -kirjaukset

  • Seuranta: jatkuvaa, päivittäin
  • Kirjaukset: omavalvontasuunnitelman mukaan, vähintään joka toinen viikko
  • Kaikissa kylmälaitteissa tulisi olla irtolämpömittari, josta lämpötiloja seurataan päivän aikana

    Yleiset lämpötilojen raja-arvot elintarvikkeiden säilytyksessä:
    max. 8 °C – juustot, hapanmaitotuotteet
    max. 6 °C – maito, liha, valmisruuat, pilkotut kasvikset
    max. 4 °C – jauheliha, jauhettu maksa
    max. 3 °C – jalostamattomat kalatuotteet
    max. 2 °C – tuore, pakkaamaton kala
    -18 °C tai kylmempi – pakastetuotteet

    Varmistu tuotteen säilytyslämpötilasta aina pakkausmerkinnöistä!

Elintarvikkeista tehtävät lämpötilamittaukset

  1. Jäähdytys, tulostettava ohje
    +60 asteesta +6 asteeseen 4 tunnin aikana
    -jäähdytysseurannan kirjanpitoa edellytetään!
  2. Uudelleen kuumennus, tulostettava ohje
    -koskee myös teollisuudessa jäähdytettyjä tuotteita, esim. kypsät vakuumituotteet
    -lämpötilan tulee nousta vähintään +70 asteeseen
    -uudelleen kuumennuksen lämpötilakirjanpitoa edellytetään!
  3. Isojen lihapalojen kypsennys, tulostettava ohje
    -mittaus tuotteen keskeltä (piikkimittarilla)
    -lämpötila vähintään +70 °C, siipikarjatuotteilla vähintään +75 °C.
    -seurantaa tulee tehdä, kirjanpitoa ei edellytetä.
  4. Tarjoilulämpötilat, tulostettava ohje kuumana tarjoiltaville ja kylmänä tarjoiltaville
    – kylmänä tarjoiltavat ruuat: max. 12 °C, kun käyttöaika enintään 4 tuntia
    – kylmänä tarjoiltavat ruuat max. 9 °C, kun tarjoiluaika yli 4 tuntia tai tuote on pakattu ja se laitetaan jääkaappiin tarjoilun jälkeen (esim. maitopurkki)
    – kuumana tarjoiltavat ruuat vähintään +60 °C, ei aikarajoitusta tarjoiluajalle
    – lämpötilakirjanpitoa edellytetään jokaisesta haudelaitteesta!
    Huom! Kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa tarjoilla/myydä uudelleen (koskee pakkaamattomia tuotteita, jotka ovat olleet tarjoilulinjastolla)
  5. Ruuan kuumasäilytys keittiöllä (ei asiakkaiden otettavissa)
    – lämpötiloista tulee aina varmistua, kun säilytyspaikkana on muu kuin uuni/hella (esim. kuumakaappi tai -haude).
    – kuumana säilytettävän tuotteen lämpötilan tulee olla vähintään +60 °C
    – lämpötilojen kirjanpitoa edellytetään, kun ruoka annostellaan keittiöllä asiakkaan lautaselle (ruoka ei mene enää tarjoilulinjastolle)!
  6. Ruuan kuljettaminen itse (tukusta keittiölle tai keittiöltä asiakkaalle)
    – toimijan tulee aina varmistua, että kuljetusmenetelmä on sopiva ja lämpötilat pysyvät vaatimusten mukaisina
    – kirjanpitoa edellytetään, kun kuljetusmatka on yli 15 min!
  7. Vastaanottolämpötilat (kuormat), tulostettava ohje täällä
    – elintarvikkeiden säilytyslämpötilat pätevät myös vastaanoton lämpötilojen raja-arvoihin.
    – vastaanoton lämpötilakirjanpitoa edellytetään!

Ruokaviraston laatima ohjevideo lämpötilojen mittaamisesta


Ruokaviraston laatima ohjevideo jäähdytyksen seuraamisesta


Yhteenveto elintarvikkeiden lämpötilojen raja-arvoista

  • -18 °C on tyypillinen pakasteiden säilytyslämpötila.
  • +6 °C on useimpien jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilytyslämpötila
  • +9 °C on elintarvikkeiden säilytyslämpötila tai myyntilämpötila enintään 24 tunnin ajan
  • +12 °C on enimmäislämpötila elintarvikkeiden tarjoilussa/myynnissä. Tuotteen käyttöaika tässä lämpötilassa enintään 4 tuntia, jonka jälkeen elintarvike on hävitettävä
  • +60 °C on kuumana pidettävien / tarjoiltavien ruokien lämpötilan alaraja
  • +70 °C on uudelleen kuumennuksessa sekä valmistuksessa lämpötilan alaraja
  • +75 °C on lämpötilan alaraja siipikarjalihan kypsennyksessä.

    Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloissa (pois lukien +12 °C) sallitaan 3 asteen lyhytaikainen (max. 24 h kestävä) poikkeama



Heräsikö kysymyksiä? Olisiko sinulla toiveita tulevien uutiskirjeiden aiheisiin?

Mikäli aiheesta heräsi kysymyksiä, ole yhteydessä oman toimipaikkasi valvojaan tai yhteiseen sähköpostiimme terveystarkastajat@seinajoki.fi.
Voit olla yhteydessä myös Facebookin kautta.

Uutiskirjeen aiheita voit ehdottaa täällä

Uutiskirjeen postituslistalta voit poistua laittamalla sähköpostia osoitteeseen terveystarkastajat@seinajoki.fi.