Ilmoituksen varainen elintarviketoiminta
Elintarvikevalvontaa tehdään kaikissa elintarviketuotantoketjun vaiheessa.
Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarviketoiminnasta viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.
Ennen sähköisen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi -valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä. Ohje löytyy Ruokaviraston sivuilta.
Rekisteröidyn elintarviketoiminnan aloittaminen ei edellytä valvontaviranomaisen tekemää tarkastusta.
Toiminnan keskeyttämisestä, lopettamisesta ja yrittäjän vaihtumisesta on ilmoitettava viivytyksettä.
Rekisteröitävää elintarviketoimintaa ovat muun muassa:
- kioskit, kaupat, torimyyjät, muut liikkuvat myyntilaitteet, tukkumyynti
- ravintolat, grillit, kahvilat, ammattikeittiöt, pitopalvelut, pubit
- myllyt ja leipomot, muu valmistus
- varastointi, pakastaminen ja pakkaaminen
- elintarvikkeiden kuljetukset
- vienti ja tuonti
- ruoka-aputoiminta
- muut elintarvikepalvelut ja virtuaalihuoneistot
- elintarvikekontaktimateriaalien jakelu, markkinointi, maahantuonti, valmistus
Rekisteröinti-ilmoituksen käsittelystä peritään Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukainen maksu 120 € ja toiminnan olennaisen muuttumisen ilmoituksesta 60 €.
Milloin elintarviketoiminnasta ei tarvitse ilmoittaa?
Rekisteröinti-ilmoitusta ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä
1. elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta (esimerkiksi kampaamon kahvi- ja keksitarjoilu)
2. toimija on yksityinen henkilö (esimerkiksi henkilö leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla) tai
3. toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esimerkiksi koulun tai urheiluseurojen myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti)
Ilmoitus voidaan jättää tekemättä vain, jos toiminta on vähäriskistä ja jokin muu edellä mainituista kolmesta ehdosta täyttyy. Ammattimaisesta toiminnasta (elintarvikealan toiminnan liikevaihto on yli 20 000 euroa vuodessa) on aina tehtävä ilmoitus, vaikka toiminta olisikin elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä.
Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohje sisältää tulkintaa siitä, milloin elintarviketoiminta ja siihen liittyvät riskit ovat niin vähäiset, että toimintaa ei tarvitse rekisteröidä.
Ruokaviraston näkemyksen mukaan pop up -ravintolaa voi pitää 12 päivänä kalenterivuoden aikana ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. Lue lisää pop-up -toiminnasta täältä.
Valvonnan maksullisuus
Vuosittainen valvonnan perusmaksu, 150 €
Suunnitelmallisen valvonnan piiriin kuuluvilta elintarvikevalvontakohteilta peritään Elintarvikelain (297/2021) § 72 mukaisesti 150 euron suurunen perusmaksu. Maksu tullaan perimään vuosittain aina kunkin vuoden alussa. Perusmaksu on veroluontoinen, ja sen tarkoituksena on parantaa valvonnan vaikuttavuutta.
Valvonnan perusmaksua ei peritä rekisteröidyltä alkutuotantopaikoilta, kyläkaupoilta, yleishyödyllisiltä yhteisöiltä eikä toimijoilta, jotka harjoittavat vähäriskistä ja pienimuotoista toimintaa.
Jos elintarviketoiminta aloitetaan kesken kalenterivuoden, ei perusmaksua peritä kyseiseltä vuodelta. Mikäli toimija tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken kalenterivuoden, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta. Jo perittyä maksua ei palauteta. Elintarviketoimija on velvollinen ilmoittamaan viipymättä ympäristöterveydenhuollolle toiminnan päättymisestä, myös silloin kun toimija vaihtuu.
Ilmoituksen tekeminen onnistuu esimerkiksi Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun kautta tai täyttämällä lomake.
Suoritetusta elintarvikevalvonnasta perittävä maksutaksan mukainen maksu
Perusmaksun lisäksi ympäristöterveydenhuolto perii maksun edelleen myös suoritetusta elintarvikevalvonnasta Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymän maksutaksan mukaisesti (EtL 73 §). Elintarviketoimijoita tullaan tiedottamaan asiasta lisää ennen laskujen lähettämistä.
Ohjausta aloittavalle elintarviketoimijalle
Tilojen soveltuvuus
Elintarvikelaissa on säädetty elintarvikehuoneistoja koskevista yleisistä vaatimuksista. Tämän lisäksi elintarvikehuoneistojen rakenteellisista ja toiminnallisista vaatimuksista on säädetty Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarvikehygieniasta antamassa asetuksessa (EY) N:o 852/2004 sekä Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarvikehygieniasta (318/2021).
Omavalvonta
Omavalvonnan on oltava toimintaan nähden riittävä. Omavalvonnan toteuttamisella hallitaan toimintaan liittyvät elintarvikehygieeniset riskit. Valvontaviranomainen ei hyväksy omavalvontasuunnitelmaa. Valvontaviranomaisella on velvollisuus antaa ohjeita ja oikeus antaa määräyksiä omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi. Toimijalla voi olla käytössään toimialansa Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje, joka voi korvata joko kokonaan tai osittain omavalvontasuunnitelman. Rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa omavalvontasuunnitelma on esitettävä valvontaviranomaisella viimeistään ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä. MMM:n asetuksessa elintarvikehygieniasta (318/2021) on esitetty vaatimuksia omavalvonnalle.
Ohjeistusta omavalvontasuunnitelman laadintaan löydät täältä.
Valvontatietojen julkisuus
Elintarvikevalvonnan tarkastustulokset julkaistaan osoitteessa www.oivahymy.fi.
Viimeisimmän Oiva-raportin tulee olla nähtävissä myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa helposti havaittavassa paikassa.
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
Elintarvikehuoneistoja, joissa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä, kutsutaan laitoksiksi. Elintarvikealan toimijan on haettava elintarvikehuoneiston hyväksymistä laitokseksi ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista. Laitokseksi ei kuitenkaan katsota elintarvikehuoneistoa, jossa alkutuotannon toimija harjoittaa elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäistä elintarvikkeiden valmistusta itse tuottamistaan alkutuotannon tuotteista, vaan tällainen toiminta kuuluu ilmoitusmenettelyn piiriin.
Ruokavirasto hyväksyy teurastamot ja riistan käsittelylaitokset sekä niiden yhteydessä olevat laitokset, mukaan lukien liikkuvat laitokset.
Lisätietoja elintarvikehuoneiston hyväksymisestä löydät täältä.