Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobien tuottamia toksiineja.


Jos kuluttajana epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, allergisen reaktion tai muun haitan:

  • Ota yhteys elintarvikevalvontaviranomaiseen tekemällä sairastumisilmoitus Ilppa-ilmoituspalvelussa, sähköpostitse terveystarkastajat@seinajoki.fi tai puhelimitse. Yhteyttä kannatta ottaa myös kyseiseen toimipaikkaan, josta epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen.
  • Viimeksi syödyn ruoan lisäksi on hyvä miettiä myös edellisten päivien ruokailuja, koska oireiden alkamiseen voi kulua tunteja tai useampia päiviä. Mieti myös onko lähipiirissäsi ollut vatsaoireita tai oletko käynyt ulkomailla.
  • Jos epäiltyä ruokaa on vielä jäljellä, säilytä ruoka kylmässä tai pakasteessa mahdollisia myöhempiä tutkimuksia varten.
  • Ulostenäytteen toimittaminen laboratorioon on ensiarvoisen tärkeää ruokamyrkytysten selvittämisessä, joten ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen ja kerro ruokamyrkytysepäilystä.

Jos elintarvikealan toimijana epäilet myymäsi / tarjoamasi elintarvikkeen aiheuttaneen ruokamyrkytyksen, allergisen reaktion tai muun haitan tai saat yhteydenottoja oireilevilta asiakkailta:

  • Ilmoitus on tehtävä jo yhdestä sairastuneesta, vaikka asiakas olisi jo itsekin ilmoittanut asiasta elintarvikevalvontaan.
  • Mikäli epäilyä tuotetta on jäljellä, säilytä sitä noin 200 g ja tarvittaessa pakasta laboratoriotutkimuksia varten.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset