Kaksi kirjaa ystävyydestä ja tarinoiden voimasta

Kate Thompsonin Kirjasto sodan keskellä -romaani ilmestyi suomeksi vuonna 2023 Tuulia Tipan kääntämänä. Kirja sijoittuu vuoden 1944 Lontooseen, missä entinen lastenkirjastonhoitaja Clara Button hoitaa metrotunneleihin perustettua kirjastoa, joka palvelee tunneleissa yöpyviä.

Apunaan Claralla on räiskyvä Ruby Munroe. Molemmilla on takanaan sota-aikaan liittyvää surua ja traumaa, joiden kanssa he yrittävät elää, kumpikin omalla tavallaan. Ruby kantaa huolta myös äidistään, joka elää varsin väkivaltaisessa parisuhteessa. Kaiken kurjuuden keskellä nuorilla naisilla on hyviäkin hetkiä, ja romantiikkaakin on luvassa, joskaan asiat eivät suju aivan suoraviivaisesti kummankaan kohdalla.

Kirjasto tarjoaa tarinoita, tietoa ja turvaa varsinkin metrotunneleissa asuville lapsille, tunnelirotille. Osaan lapsista kirjastonhoitajilla kehittyy henkilökohtainen suhde, mutta kaikkea lasten elämässä tapahtuvaa eivät kirjastonhoitajatkaan heti huomaa. 

Clara ja Ruby saavat uuden pomon, joka valitettavasti ei näe kirjaston tärkeyttä yhteisölle, vaan yrittää kaventaa palveluja ja poistaa omasta mielestään liian kevyttä kirjallisuutta hyllyistä. Clara on alkuun taistelumielellä, mutta kun hänen läheisilleen sattuu pahoja asioita, hän alkaa antaa periksi. Tarinoiden voima, ystävyys sekä toisten auttaminen ja huomioon ottaminen auttavat kuitenkin jaksamaan raskaanakin aikana.

Tekstissä käsiteltyjen kirjojen kannet.

Lukupiiri kokoontuu pommisuojassa

Annien Lyonsin Pommisuojan lukupiiri on Anna-Mari Raaskan suomentama romaani vuodelta 2023. Tarinassa Gertie pitää kirjakauppaa 1930-luvun Lontoossa, mutta miettii kaupan myymistä, koska mikään ei tunnu enää samalta rakkaan aviomiehen menehdyttyä. He olivat kuitenkin yhdessä perustaneet kaupan. Samaan aikaan muualla Euroopassa juutalaiset pakenevat Hitlerin vainoja, ja sota alkaa näyttää mahdolliselta. Gertien ystävä on mukana auttamassa juutalaisia lapsia turvaan Englantiin, ja niin myös Gertie päätyy ottamaan yhden lapsen luokseen. Teini-ikäinen Hedy muuttaa Gertien luo. Alkuun heillä ei oikein ole edes yhteistä kieltä, mutta pikkuhiljaa asiat alkavat sujua paremmin.

Sota alkaa, ja pommisuojissa oleilusta tulee arkipäivää. Kirjakaupassa kokoontuneesta lukupiiristä ei silti luovuta, vaikka se joutuisi kokoontumaan pommisuojassakin. Kirjojen ja tarinoiden avulla pääsee hetkeksi pois palavasta maailmasta. Pommeilta ei voi kuitenkaan suojautua kirjoilla. Kaikki muuttuu, kun ne osuvat kirjakaupan ja Gertien kodin lähistölle.

Vaikka kirja sijoittuu sota-aikaan ja sisältää surua ja menetyksiä, on siinä kuitenkin mukana toivoa ja ystävyyttä sekä tietenkin rakkautta. Se on myös puolustuspuhe lukemiselle.

Yhteistä näille kirjoille on tarinoiden voima, ystävyys ja usko siihen, että vaikka tapahtuu pahoja asioita, aina on olemassa myös hyviä ihmisiä, joiden apuun voi luottaa.

Hanna Kotila

Katso kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta