Kirjastosta on viime vuosina kysytty tavallista useammin kirjoja Ukrainasta. Ukrainaa käsitteleviä tietokirjoja on julkaistu suomeksi todella paljon. Myös kaunokirjallisuutta on käännetty aikaisempaa enemmän. Kirjallisuus onkin hyvä tapa tutustua maahan ja sen oloihin.
Andrei Kurkov: Pingviini ja kuolema, Harmaat mehiläiset
Andrei Kurkov on ukrainalainen, venäjäksi kirjoittava pitkän linjan kirjailija. Hänen ensimmäinen suomeksi käännetty teoksensa on Pingviini ja kuolema, joka ilmestyi vuonna 2006 Eero Balkin suomennoksena. Alun perin kirja julkaistiin vuonna 1996.
Kirja on satiirinen kuvaus Neuvostoliitosta vapautuneen Ukrainan alkuvuosista. Päähenkilö Viktor on nelikymppinen kirjailija, joka asustelee yhdessä lemmikkipingviininsä Mišan kanssa. Häntä pyydetään kirjoittamaan sanomalehteen muistokirjoituksia elävistä henkilöistä. Kun Viktor ensimmäisen kerran näkee lehdessä julkaistuna kirjoittamansa muistokirjoituksen, hän tuntee jopa ylpeyttä. Mutta kun kirjoituksia alkaa ilmestyä yhä tiheämmin, ei Viktor voi olla miettimättä, mitä kaiken takana oikein on.
Kirja sisältää paljon omalaatuista, absurdia huumoria. Toisaalta se kuvaa täysin mätää yhteiskuntaa, jossa pärjäävät röyhkeimmät ja vahvimmat. Armo ei tunneta. Kirjaa voi suositella dekkareiden lukijoille, vaikkei se varsinainen dekkari olekaan, ja myös yhteiskunnallisen kirjallisuuden ystäville.
Harmaat mehiläiset -teos on uudempi. Se julkaistiin Ukrainassa vuonna 2020. Arja Pikkupeuran suomennos ilmestyi vuonna 2023. Kirja kuvaa elämää pienessä itäukrainalaisessa kylässä, joka on jäänyt Ukrainan armeijan taistelulinjojen ja Venäjän miehittämän separatistialueen väliselle harmaalle vyöhykkeelle. Siellä sinnittelevät kirjan päähenkilö Sergei Sergeitš ja hänen naapurinsa Paša. Miehet eivät ole koskaan tulleet toimeen keskenään, mutta ovat nyt olosuhteiden pakosta toistensa ainoat ihmiskontaktit.
Sergei on mehiläistenhoitaja. Vaimon ja tyttären lähdettyä ovat mehiläiset olleet hänelle tärkeintä maailmassa. Nyt hän on huolestunut siitä, että epävakaa ympäristö näyttää vaikuttavan mehiläisiin: ne ovat muuttuneet harmaiksi. Niinpä hän päättää lähteä viemään niitä parempaan paikkaan, aurinkoiselle Krimille. Matkan varrella on monenlaisia mutkia ja kohtaamisia. Perillä tulee selväksi, että Venäjä miehittää myös Krimiä, sekä se, miten huonossa asemassa Krimin tataarivähemmistö on.
Kirja on kiinnostava yhdistelmä yhteiskunnallisen tilanteen ihmettelyä ja lämmintä kerrontaa. Sergei kertojana on kummasteleva, yksinkertainen, kaikille hyvää toivova ihminen. Hän pyrkii pysyttelemään valtapoliittisten kiistojen ulkopuolella. Mutta onko se mahdollista? Kirja avaa silmiä Ukrainan tilanteelle ja sen taustoille.
Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta
Vuonna 2022 Eero Balkin suomentamana ilmestynyt Kysykää Mialta kertoo sisaruksista Miasta ja Liliasta, jotka palaavat Ukrainan maaseudulle mummonsa luokse kesänviettoon. Kesän mittaan taloon kerääntyy suvun naisia neljässä polvessa, kuka millaistakin suojaa etsimään.
Kirjassa pohditaan paljon äitien ja tyttärien välisiä suhteita, kotipaikkaa, lähtemistä ja jäämistä. Kirjassa on runsaasti voimakkaita hahmoja, suvun matriarkka isoäiti Teodora heistä mieleenpainuvin. Myös itse talo valtavine puutarhoineen on ikään kuin yksi henkilöhahmoista.
Teksti oli paikoitellen vähän kankeaa. Siitä huolimatta voin suositella kirjaa, jos haluat tutustua kansainväliseen ukrainalaiseen elämänmenoon.
Elina Hokkanen