Kolme uutta ammattilaista palveluksessanne

Mira Pohjonen, Henri Vuorenmaa ja Harri Salminen ovat Seinäjoen kaupunginkirjaston työntekijöiden joukossa uusia tulokkaita. Tuoreita kasvoja esitellään kevään mittaan myös toisessa blogikirjoituksessa.

Mira: luova heittäytyjä

Mira Pohjonen vaihtoi kirjastonhoitajan työt Satakunnan Ulvilassa informaatikon pestiin Seinäjoen kaupunginkirjastossa tammikuussa 2024. Ammattikorkeakoulusta vuonna 2019 valmistunut kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomi viihtyi opiskeluaikana Seinäjoella, joten muutto takaisin tuntui houkuttelevalta. Paluu toi hänet myös lähemmäksi Seinäjoella asuvia ystäviä ja lapsuudenkotia Kokkolassa.

Seinäjoen kirjasto houkutti Miraa työpaikkana. Opiskeluaikana Apila-kirjasto näyttäytyi tuleville kirjastoammattilaisille esimerkkinä siitä, millaisia tiloja ja palveluja moderni kirjasto voi tarjota. Myös rakennuksen kauneus teki vaikutuksen. Sittemmin tutuksi on tullut myös tunnelmallinen Aallon kirjasto, sillä informaatikko päivystää omalla vuorollaan myös 1960-luvun kirjastoarkkitehtuuria edustavissa tiloissa.

Pääkirjastossa työskentelee kaksi informaatikkoa. Työnjaon mukaan Miran tehtäviin kuuluu muun muassa markkinointisisällön tuottaminen eri somekanaviin sekä uutiskirjeiden ja esitteiden laatiminen. Mira laatii vastauksia vuorollaan myös valtakunnalliseen Kysy kirjastonhoitaja -palveluun.

Kirjaston antimista Mira nimeää itselleen tärkeimmiksi kirjat. Hän on lukenut aina paljon. Erityisesti fantasiakirjat ja romanttiset romaanit kiinnostavat. Lainaamalla ainakin osan lukemastaan säästää rahaa, mikä on Mirasta tosi hyvä juttu sekä yleisesti että omasta näkökulmasta. Myös Instagramin, YouTuben ja TikTokin selaaminen kuuluu Miran vapaa-aikaan, mutta Facebookia hän käyttää nykyisin vain työtehtävien takia.

Luovuus, heittäytyminen ja huumorintaju ovat ominaisuuksia, joista Mira uskoo olevan apua nykyisessä työssä. Työyhteisöön hän kokee solahtaneensa vaivatta, uusien ihmisten lisäksi siihen kuuluu myös muutama entuudestaan tuttu kirjastolainen.

Henri: kärsivällinen selittäjä

Seinäjoen kaupunginkirjasto sai vuonna 2023 varsin tarpeelliseksi havaitun digineuvojan pestin. Henri Vuorenmaa aloitti työssä syksyllä, ja siitä lähtien on vientiä riittänyt. Hän neuvoo kännykän, läppärin tai tabletin käytössä ja perehdyttää asiakkaita myös Aallon kirjaston digitointitilan laitteisiin. Asiakkaat voivat tilan varattuaan mm. siirtää videoita kasetilta levylle, skannata valokuvia tai tallentaa vanhoja kaitafilmejä.

Eniten Henriä työllistää ikäihmisten digineuvonta, vaikka palvelulle ei olekaan asetettu ikärajaa. Tyypillisiä Henrin asiakkaan kanssa ratkomia ongelmia ovat erilaiset puhelimeen tulleet oudot ilmoitukset, joihin reagoiminen aiheuttaa käyttäjässä epävarmuutta. Monet haluavat myös tietää, miten siirtää valokuvia kännykältä tietokoneelle tai kuinka saada käyttöönsä VR:n tai Areenan sovelluksen.

Henrillä on sekä yksittäisten asiakkaitten neuvonta-aikoja että avoimia tilaisuuksia, joihin voi tulla selvittämään laitteiden käyttöön liittyvää ongelmaa ilman ajanvarausta. Yksityisen tapaamisen digineuvojan kanssa voi sopia soittamalla numeroon 040 559 9668.  Pääkirjastossa avoimet neuvonnat pidetään torstaisin kello 13–15, jolloin apukäsinä ovat myös vapaaehtoiset MikäDigi-hankkeen digivertaiset. Nurmossa avoin neuvonta on maanantaisin kello 12–15. Peräseinäjoelle ja Ylistaroon Henri ajelee kerran viikossa, jos hänelle on varattu sinne neuvonta-aikoja joko puhelimella tai kirjaston tiskillä käymällä.  

Seinäjokelainen, ohjelmoijaksi valmistunut Henri Vuorenmaa on ehtinyt tehdä monenlaista työtä. Hän on todennut sosiaalisen asiakaspalvelun olevan ohjelmoimisen yksinäistä puurtamista mieluisampaa. Sen vuoksi hän haki kirjastoon digineuvojaksi.

Kohtaamisessa asiakkaan kanssa Henri pitää vahvuutenaan rauhallista otetta ja kärsivällisyyttä. Hän ei hoputa eikä tuomitse, vaan pyrkii selittämään asiat niin, että neuvoa hakeva ymmärtää asian. Hänen pakeilleen voi tulla, vaikka kyse olisikin pienestä ongelmasta. Työstä saatu hyvä palaute on tuntunut mukavalta: asiakkaat tuntuvat arvostavan ilmaista palvelua.

Seinäjoen kirjasto oli Henrille tuttu paikka jo ennen uutta työtä. Hän lukee fantasiakirjallisuutta ja scifiä eli tieteiskirjallisuutta. Paitsi lainatakseen hän tuli kirjastoon myös tekemään etätöitä läppärinsä kanssa.  Omasta vapaa-ajasta suuri osa kuluu koneen ääressä netissä jutellen tai pelaten. Harrastuksiin kuuluvat myös erilaiset roolipelit sekä miniatyyrisotapelit.

Harri: äänikirjojen kuuntelija

Kirjastoautonkuljettaja-virkailija Harri Salmisen työmatka lyheni huomattavasti maaliskuun alussa: pois jäivät ajomatkat Seinäjoelta Kauhavalle, missä Harri ehti ajaa työkseen kirjastoautoa kahden vuoden ajan. Tuona aikana hän pätevöityi kirjastoautovirkailijaksi oppisopimuskoulutuksella.

Ratkaisu työpaikan vaihdosta vaati aikamoista pähkäilyä, sillä Kauhavalla oli mukava työyhteisö ja mahtavia asiakkaita. Kodin ja työpaikan välimatka ratkaisi kuitenkin asian. Ensimmäiset viikot uudessa pestissä ovat osoittaneet, että Seinäjoellakin on mukava työskennellä.

Kirjastojärjestelmä on edellisestä työpaikasta tuttu, samoin kirjastoautossa työskentelyn perusasiat. Opettelemistakin on silti riittänyt arkisissa rutiineissa ja kellutukseen totuttelussa: Seinäjoen kirjaston toimipisteeseen palautettu aineisto jää osaksi palautuspisteen kokoelmaa ja siten monipuolistamaan valikoimaa, ainakin jos sille on tilaa ja menekkiä.  

Harri Salminen viihtyi jo lapsena kirjojen ja ihmisten parissa ja nautti kirjastojen rauhallisesta ilmapiiristä. Kirjastoalalle hakeutuminen on kytenyt mielessä vuosikymmeniä, silloinkin kun hän teki työtä autovuokraamossa tai kuskasi huonekaluja asiakkaille. Auton ratissa tutuiksi tulivat silloin Seinäjoen kaupunginosat ja ympäröivä maakunta. Kirjastoauton pysäkkien löytämisen ei pitäisi siis tuottaa ongelmia.

Lapsena saatu lukukipinä ei ole sammunut, mutta kirjojen muoto on muuttunut. Nykyään Harri tarttuu useimmiten paperisen kirjan sijaan äänikirjaan. Suosikkeja ovat dekkarit ja muu jännityskirjallisuus sekä kauhu- ja fantasiakirjat.

Sirpa Pukkinen