Novellien imussa
Saattoi käydä niin, että Nobel-palkinnon innoittamana joku alkoi lukea Alice Munron novelleja ja jäi into päälle. Vaan mitä seuraavaksi?
Tässä muutama novellivinkki:
Krasikov, Sana: Vielä vuosi
Krasikovin novelleissa päähenkilöitä ovat Itä-Euroopasta Amerikkaan muuttaneet ihmiset, usein naiset. Kirja käsittelee juurettomuutta, rakastamisen vaikeutta, vieraantumista ja kahden erilaisen kulttuurin kohtaamista. Kirjailija itse onkin sanonut tahtovansa kuvata Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksia. Kerronta on rauhallista ja tarkkaa. Kokoelma on tasaisen hyvä, ja sitä on nautinto lukea.
Tóibín, Colm: Äitejä ja poikia
Tóibín on mielestäni kirjailija, joka pääsee novelleissaan hienosti naisten nahkoihin. Äitejä ja poikia -kokoelma kuvaa nimensä mukaan poikien ja äitien usein vaikeita, mutta vahvoja tunnesiteitä. Novelleissa on läsnä menetys, kuolemakin, mutta heti pinnan alla myös seksuaalisuus. Vaikuttava ja vahva kokoelma on ansainnut paikkansa keltaisessa kirjastossa.
Ala-Harja, Riikka: Reikä
Ala-Harjan novellikokoelma herätti minussa ristiriitaisia tunteita ja oli mielestäni hiukan epätasainen. Osa novelleista oli niukkoja ja fragmentaarisia, enkä aina saanut liukkaista henkilöhahmoista otetta. Erityisesti pidin kuitenkin novelleista nimeltä Saari ja Kaupungin viimeinen joulukuusi. Niissä henkilöhahmot tuntuivat kasvavan kokonaisiksi ja yksinäisyys voitettiin ainakin hetkellisesti. Kaikkiaan Reikä on tutustumisen arvoinen kokoelma, erityisesti jos Ala-Harjan ironinen tyyli viehättää.
Sandström, Peter
Sinulle joka et ole täällä
Sinulle joka et ole täällä on hämmentävä novellikokoelma. Se on eittämättä hyvä, ja sitä on nautinto lukea, mutta jokin häiritsee – onneksi hyvällä tavalla. Onko se se, että jokaisen novellin päähenkilön nimi on Peter? Vai onko se joidenkin novellien surrealistinen maailma, yhtäaikainen tuttuus ja outous? En tiedä, mutta lukijansa Sandstöm totta tosiaan osaa viekoitella.
Sandströmin novellit sijoittuvat ruotsinkieliselle Pohjanmaalle, ja useassa päähenkilö joutuu tavalla tai toisella kohtaamaan menneisyytensä. Kysymys on usein pojan kasvutarinasta, jos kohta kasvaminen saattaa olla hidasta ja työlästä.
Huomenna tuulet voimistuvat
Huomenna tuulet voimistuvat sisältää yksitoista ekoscifiksi luokiteltavaa novellia eri kirjoittajilta. Kokoelma ei ole vallan tasainen, mutta ajatusta siinä on. Tulevaisuuden ympäristöongelmat ovat tavalla tai toisella totta jo tänään, mutta mihin ne johtavat? Sitä ovat kirjailijat pohtineet, ja tuloksena on monipuolinen ja yllättäväkin kokoelma. Esipuheen on kirjoittanut Risto Isomäki, jolta on kokoelmassa myös mainio Luonnon järjestys -niminen novelli.
Mervi Heikkilä