Henna-Kaisa Sivonen: Kasarikirja, Atena, 2008
Kliffaa hei!
Muistatko vielä My little ponyt, Kaalimaan kakarat ja Playmobilit? Entäs Pelle Hermannin, Postimies Paten tai Timo Taikurin? Puhumattakaan neonväreistä, olkatoppauksista tai kreppiraudoista? Jos muistat, olet mahdollisesti elänyt lapsuuttasi tai nuoruuttasi kultaisella 80-luvulla.
Kasarikirja kertoo kaikista näistä asioista ja paljon muustakin. Sen lukeminen on ainakin 70-luvun lopulla syntyneelle nostalgiamatka lapsuuteen. Kirjassa käsitellään vuosikymmenen leluja ja leikkejä, perhettä, koulua, ajanvietteitä ja 80-luvun tapahtumia, tyyliä ja ilmapiiriä. Kirjaa lukiessa tuli monta kertaa ahaa-elämys: ”Voi, noi karkit olikin hyviä!” ja ”Ai niin, tuota leikkiähän tavattiin aina leikkiä välitunnilla.”
Kirjan tekijä kertoo omista kokemuksistaan ja on lisäksi haastatellut yli viittäkymmentä vuosien 1975 ja 1985 välillä syntynyttä henkilöä eri puolilta Suomea. Varsinkin leikkien nimissä ja säännöissä näkyy alueittainen vaihtelu. Samaa leikkiä saatetaan kutsua Länsi-Suomessa ihan eri nimellä kuin Itä-Suomessa.
Kirjaa voi suositella kaikille 80-luvun lapsille ja nuorille, mutta myös sitä vanhemmille, jotka haluavat palata muistelemaan aikaa ennen lamaa. Vaikka kirjassa käsitelläänkin asiaa paljon 80-luvun lasten näkökulmasta, niin on siinä käsitelty tätä ajanjaksoa myös maailmanpolitiikan, tapahtumien, urheilun, musiikin ja tv-ohjelmien kannalta. Siinä on siis muisteltavaa myös vanhemmille.
”Että tämmönen tapaus.” (Jylppy ja Nulli, Pulttibois)
Hanna Kotila