Vuoden 2021 haaste taputeltu, uudessa aiheena eri ympäristöt

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste vuosimallia 2021 tuotti mukavasti satoa: määräaikaan mennessä kirjastoon palautettiin tai somessa julkaistiin kaikkiaan yli 80 kirjalistaa. Haasteesta innostusta ja virikettä omaan lukemiseensa saaneiden määrä on epäilemättä tuota määrää suurempi, sillä kirjastoista haettiin satoja täytettäviä lukuhaastevihkosia.

Valtaosa kirjastoon palautettujen listojen lähettäjistä on aikuisia. Mukana oli kuitenkin myös muutamia lapsia ja nuoria, jotka olivat suorittaneet haasteen heitä itseään kiinnostavaa kirjallisuutta lukemalla tai kuuntelemalla. Ahkerimmilta lukijoilta saimme takaisin kolme täytettyä haastevihkosta. Voisiko tästä päätellä, että haasteeseen tarttuu vuosittain myös monia himolukijoita, heitä, joille lukeminen on päivittäinen harrastus muutenkin?

Suurin osa haastevihkojen kirjoista oli suomenkielisiä. Muita suosittuja kieliä olivat ruotsi ja englanti, mutta myös esimerkiksi vironkielisiä ja ranskankielisiä kirjojen nimiä on poimittavissa listoista. Haasteeseen mukaan lähteneet eivät kaikesta päätellen etsineet luettaviksi mahdollisimman ohuita kirjoja, vaikka sekin olisi ollut aivan hyväksyttävää. Sen sijaan monen lukijan listalla oli mukana esimerkiksi Lucinda Rileyn seitsemästä sisaruksesta kertovia romaaneja, joissa on sivuja enimmillään yli 900. Eivätkä ne olleet suinkaan ainoita runsassivuisia opuksia.

Klassikoita ja suosittuja uutuuksia

Haaste ja siihen liittyneet kirjastolaisten vinkit somessa ja verkkokirjastossa antoivat mahdollisuuden päästää irti omista lukutottumuksistaan ja kokeilla jotakin uutta. Tämä ei kuitenkaan ollut välttämätöntä. Esimerkiksi jännityskirjallisuuden tai kotimaisen kirjallisuuden ystävä näytti löytäneen yhtä hyvin sopivan kirjan jokaiseen kohtaan. Joku vastanneista kokeili ehkä varta vasten, löytäisikö lempigenrestään eri kohtiin soveltuvaa luettavaa. Hyvin näyttää sekin onnistuneen.

Lukulistoille oli merkitty niin sarjakuvia kuin runojakin. Merkinnöistä ei selvinnyt tarkemmin kirjan muoto, eli oliko kyseessä perinteinen paperisivuinen kirja, vai oliko kirja luettu tabletin, päätteen tai puhelimen ruudulta tai kenties kuunneltu sen äänikirjaversio.

Osa listan palauttaneista oli valinnut listalleen ainoastaan kaunokirjallisuutta. Monessa vihkosessa oli mainittu myös erilaisia tietokirjoja. Esimerkiksi elämäkerrat olivat suosittuja. Useita mainintoja oli muun muassa Michelle Obaman Minun tarinani -elämäkerrasta sekä Laura Arffmanin Mona-Lisa: urheilija, muusikko, ihminen -teoksesta. Myös Ismo ja Angelika Leikolan Suo, kuokka ja Hollywood -kirja oli suosittu.

Moni tarttui ehkä aiemmin lukematta jääneeseen klassikkoon tai halusi palata siihen uudestaan ja löysi sille sopivan haastekohdan. Vihkosiin oli kirjattu niin Leo Tolstoin Anna Karenina, Juhani Ahon Rautatie kuin Jane Austenin ja Väinö Linnankin romaaneja. Myös pohjalaisia kirjailijoita oli luettu ahkerasti: Paula Nivukosken, Heleena Lönnrothin ja Markku Mantilan teokset sekä Helena Jouppilan Nelosista kertova kirja oli mainittu useissa vihkosissa. Myös pohjalaisjuuristen Satu Vasantolan ja Susanna Alakosken teoksiin oli tartuttu. Muita selkeitä suosikkeja olivat muun muassa Antti Holman ja Tommi Kinnusen kirjat.

Vuosikerroista korostui erityisesti haastetta edeltävä eli vuosi 2020. Moni oli lukenut esimerkiksi Aino Huilajan kirjan Pakumatkalla. Samana vuonna ilmestyneen Delia Owensin Suon villi laulu -romaanin valtava suosio näkyi myös meidän haasteessamme, sillä moni osallistuneista oli kirjannut sen listalleen. Myös Anni Kytömäen Finlandia-palkittua Margarita-kirjaa luettiin ahkerasti, samoin kuin muitakin Kytömäen kirjoja. Rosa Liksomin vuonna 2011 Finlandia-palkinnon voittanut Hytti numero 6 valikoitui ehkä luettavaksi sen noustua uudelleen esiin elokuvatuotannon vuoksi.

Tekstissä mainittuja kirjoja sekä lukuhaastevihkoja.

Palaute innostaa jatkamaan

Haasteen suosio, kirjoista jaetut kokemukset somessa ja kirjaston hyllyjen välissä sekä kirjastoon tulleet positiiviset palautteet innostavat kehittelemään uusia haasteita myös tulevaisuudessa. Tammikuun ajan kirjastoissa on ollut jaossa uuteen haasteeseen liittyvä vihkonen, jonka voi tulostaa myös kirjaston nettisivulta. Tällä kertaa liikutaan kirjojen henkilöiden mukana eri oloissa ja ympäristöissä. Entiseen tapaan vinkkejä voi käydä katsomassa kirjastolaisten Eepos-verkkokirjastoon keräämistä listoista ja pääkirjaston viikon tai kahden viikon välein vaihtuvasta kirjanäyttelystä. Kirjaston Instagramissa jaetaan myös lyhyitä lukuvinkkejä.

Kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille ja osallistuville! Arvonnassa onnekkaille on ilmoitettu henkilökohtaisesti palkinnosta. Lukemisen iloa kaikille kirjoja lukeville tai kuunteleville myös tänä vuonna, luette sitten haasteen innoittamina tai pelkästään omaksi iloksenne! Kirjasto valikoimineen ja työntekijöineen palvelee kaikenlaisia lukijoita, niin satunnaisia kävijöitä, lukuharrastusta aloittelevia ja lukemistaan elvyttäviä kuin koko elämänsä kirjoja ahmineitakin.

Sirpa Pukkinen