Ehkäisevällä päihdetyöllä tarkoitetaan toimia ja toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään päihteistä ja rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja yksilöille, yhteisöille ja koko väestöön. Ehkäisevään päihdetyöhön kuuluu esimerkiksi:

Päihdekasvatus: Oikean tiedon ja taitojen tarjoaminen on tärkeää etenkin nuorille, jotta he osaavat tehdä tietoisia ja terveellisempiä valintoja.

Viestintä: Viestinnällä pyritään lisäämään tietoisuutta päihteiden käytön riskeistä ja tarjota tietoa saatavilla olevista tukipalveluista. Viestinnällä pyritään myös vaikuttamaan päihteisiin, sekä päihteitä käyttäviin ihmisiin kohdistuviin asenteisiin ja ennakkoluuloihin.

Yhteisötyö: Ehkäisevässä päihdetyössä tehdään yhteistyötä koulujen lisäksi paikallisten yhdistysten, urheiluseurojen ja työpaikkojen kanssa päihdehaittojen vähentämiseksi, sekä terveellisten elämätapojen edistämiseksi.

Varhainen puuttuminen: Varhaisella puuttumisella mahdollistetaan oikea-aikainen tuen saanti elämäntilanteessa, jossa päihteiden käyttö aiheuttaa ongelmia. Seinäjoella on otettu käyttöön päihdetoimintamalli peruskouluihin ja lukioon.

Ehkäisevä päihdetyö on tärkeä osa terveyden edistämistä ja se vaatii monialaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terveellinen ympäristö, jossa jokainen voi elää ilman haitallisen rahapelaamisen tai -päihteiden käytön aiheuttamia ongelmia.

Pakka-toimintamalli

Seinäjoella toteutetaan valtakunnallista Pakka-toimintamallia. Malli on alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty menetelmä, jolla ehkäistään paikkakunnan päihdehaittoja yhteisöllisesti. Paikalliset yritykset, viranomaiset, järjestöt, kunnan ammattilaiset, paikalliset asukkaat ja media toteuttavat Pakka-mallia yhteistyössä. Tavoitteena on parantaa valvontaa ja edistää vastuullista toimintaa myynti- ja anniskelupaikoissa. Työryhmän lisäksi Seinäjoella on käytössä Festaripakka, joka edistää vastuullista juhlintaa tapahtumissa ja tukee vanhemmuutta.