Olen se englantilainen heppu hatussaan
Miten päädyit asumaan Seinäjoelle?
Olin töissä Harrodsin tavaratalossa Lontoossa. Tapasin työpaikalla Peräseinäjoelta kotoisin olevan naisen, josta tuli myöhemmin vaimoni. Saimme lapsia ja elimme Lontoossa, mutta kun lapset alkoivat tulla kouluikään, päätimme muuttaa Suomeen. Perheemme oli kaksikielinen: kotona lapset puhuivat äitinsä kanssa suomea ja minun kanssani englantia. Yhteinen kotikielemme oli englanti. Niin on edelleen, vaikka olemme sittemmin eronneet ja minulla on uusi vaimo Satu ja hänen kanssaan nyt iso yhdistelmäperhe ”blended family”, kun mukana ovat hänenkin lapsensa.
Miten pystyit jatkamaan työelämässä, kun muutit Seinäjoelle suomen kieltä taitamattomana?
Onnistuin tuomaan työt mukanani, eli jatkoin etänä. Nyt teen töitä yrityksessämme, joka auttaa suomalaisyrityksiä vientiponnistuksissa ulkomaille.
Kerro WIISEstä?
EP WIISE ry on perustettu verkostoitumista varten. Sen kautta luodaan yhteyksiä, jotka edistävät työskentelymahdollisuuksia. Seinäjoelle ja maakuntaan muuttaa jatkuvasti hyvin korkeasti koulutettua väkeä.
Olet integroimassa kansainvälisiä asukkaita Seinäjoella myös muutoin. Miten?
Olen perustanut WhatsApp-ryhmän paikallisille englanninkielisille asukkaille. Haluan, ettei kenenkään alueelle muuttavan tarvitse enää olla yksin ja jäädä yksin kaikkien järjestettävien asioiden keskelle Meillä on koko ajan aktiivista yhteydenpitoa kaikenlaisista asioista oli sitten kyse asunnon etsimisestä tai työ- ja opiskelumahdollisuuksien kartoittamisesta. Englanninkielisessä ryhmässä on nelisenkymmentä jäsentä. Saman verran on myös espanjankielisessä tänne perustetussa ryhmässä.
Olet kotoisin Etelä-Lontoosta. Millaiselta nykyinen elinympäristö näyttää siihen verrattuna?
Asun Hallilassa, joka on upea naapurusto. Ihailen kovasti rintamamiestaloja, ja niitä Hallilassa riittää, vaikken itse valitettavasti asukaan sellaisessa. Hallila on mukava asuinalue, ja kätevän lähellä keskustaa.
Miten sitoutunut olet Seinäjokeen?
Hyvin sitoutunut. Täällä on perheeni ja työni. Olen myös hakemassa Suomen kansalaisuutta, minkä vuoksi olen prepannut suomen kieltäni antaumuksella. Kansalaisuuden myöntämiseksi on läpäistävä kielikoe.
Ymmärtäväisitpä muutkin Etelä-Pohjanmaan erityisyyden
Mark Wiltshearin ja Glenn Murrayn podcast What’s On in Southern Ostrobothnia on puheshow, jossa he esittelevät, mitä kaikkea kiinnostavaa Seinäjoella ja koko Etelä-Pohjanmaalla tapahtuu. Lisäksi Glenn Murray tekee videosisältöjä The Nordic Tourist -Youtube-kanavalleen ja Mark radioshowta nimeltä Explore Finland. Kaikessa tässä sisällössä kyse voi olla joogasta taidehallilla, maistuvasta paikallisesta pienpanimo-oluesta tai huikeasta retkestä muinaismuistojen äärelle luontokohteeseen.
– On tärkeää, että Seinäjokea ja koko maakuntaa markkinoidaan englannin kielellä ja muusta kuin paikallisesta näkökulmasta. Näyttää siltä, että me muualta maailmalta muuttaneet näemme ja koemme maakunnan toisin kuin paikalliset. Monta kertaa jonkin videon tai ohjelmajakson jälkeen paikalliset kommentoivat, että jaa, en tiennyt että meillä on täällä tämmöinenkin nähtävyys tai luontokohde, Glenn Murray sanoo.
Murray uskoo, että maakunnan matkailupotentiaalia ei ole hyödynnetty riittävästi. Ulkomaalaiset matkailijat tai vaikka Seinäjoelle muuttavat vaihto-opiskelijat lähtevät vapaa-ajallaan kuluttamaan rahaa muualle, esimerkiksi Lappiin tai Itä-Suomeen, kun eivät tiedä paremmasta.
– Täällä on kuitenkin paljon sellaista, joka on maan parasta. On paras rokkifestari, suorastaan majesteettinen maailmanluokan oopperafestivaali ja Euroopan suurin kraatterijärvi. Mielestäni Seinäjokeakin markkinoidessa on syytä suitsuttaa koko maakuntaa rannikolle asti, Murray innostuu.
Mark Wiltshear vahvistaa, että suuret matkailijaryhmät tarvitsevat englanninkielistä materiaalia lomavalintojensa tueksi.
– Usein Suomi näyttäytyy ulkomaalaisille vain kahtena: on Helsinki ja sitten on Lappi. Vaikka on niin paljon muuta, varsinkin meillä Etelä-Pohjanmaalla. •
Teksti: Kirsi Haapamatti
Kuvat: Minni Pitkämö
*
Tämä juttu on osa Avaruuden tähdet -julkaisua.
Kiinnostaako elämä Seinäjoella? Tutustu Muuttajat-sivustoon.