Kalastuspäivä alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille Törnävällä

Asukkaat ideoivat ja äänestivät Asukasbudjetissa, että Törnävällä järjestetään lapsille ja nuorille kalastusaiheinen tapahtuma. Päivän tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria kalastusharrastuksen pariin.

Toiminnallinen kalastusaiheinen tapahtumapäivä järjestetään sunnuntaina 26.5.2024 klo 10–15 Törnävän kartanon läheisyydessä, padon yläpuolisella suvanto-osuudella. Kalastus tapahtuu joen itärannalta, joka on esteetön ja puistomainen ympäristö, ja mahdollistaa suurenkin yhtäaikaisen kalastamisen. Kalastus on sallittu tapahtumassa vain alle 18-vuotiaille. Alle 12-vuotiailla tulee olla mukana huoltaja. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtumaa varten tapahtuma-alueen jokiosuudelle istutetaan noin 400 kg pyyntikokoisia kirjolohia, joita tapahtumassa kalastetaan virvelillä ja mato-ongella. Kalastus suvanto-osuudella on kielletty ennen tapahtumaa.

Tapahtuma-alueelta löytyy 1200 litran järvikala-akvaario, jossa on esillä lähivesistä pyydettyjä kaloja. Tapahtumassa on myös kalankäsittelyn opetuspiste, jossa järjestetään kalankäsittelynäytöksiä tasatunnein. Tapahtumaan osallistuneiden on mahdollista käydä tuomassa saamansa kalat fileoitaviksi, jolloin kalat ovat vietävissä kotiin jo valmiiksi käsiteltyinä.

Lisäksi tapahtumassa tarjoillaan paikan päällä valmistettua loimulohimaistiaisia. Paikalla on myös mahdollisuus tutustua perhokalastusvälineisiin ja kokeilla perhonheittoa opastetusti.

– Halusimme järjestää tapahtuman, koska se tarjoaa osallistujille jännittäviä elämyksiä kalastuksen parissa sekä madaltaa lasten ja nuorten kynnystä aloittaa luonnonläheinen harrastus opastetusti. Lisäksi se tutustuttaa lapsia ja nuoria terveelliseen ja maukkaaseen kalaruokaan. Tapahtuman yhteydessä on saatavilla tietoa, miten pääsee mukaan ohjattuun paikalliseen kalastusharrastustoimintaan, toteaa Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Marko Paloniemi.

Ohjeita tapahtumaan tulijalle

Tapahtumapaikalle tullessaan osallistujien tulee noutaa maksuton ”kalastuslupa” infopisteestä, joka sijaitsee jokirannassa Törnävänsaarentien päässä (ks. kartta). Lupaa vastaan kalastaja voi kirjolohen saadessaan käydä noutamassa samasta paikasta palkintouistimen. Osa tapahtumaa varten istutetuista kirjolohista on merkitty erityisellä merkillä ja tapahtumassa merkkikalan saaneet saavat itselleen kalastusaiheisen yllätyspalkinnon. Tapahtuman aikana kalastaja voi ottaa saaliikseen korkeintaan 2 kirjolohta.  

Tapahtumassa ei ole kyse kilpailusta vaan paikalle voi saapua päivän mittaan oman aikataulunsa mukaisesti, kuitenkin infopisteen kautta kulkien. Tapahtumaan saapuvien autot tulee pysäköidä Törnävän kesäteatterin parkkipaikalle. Kalastus tapahtuu omilla välineillä, mutta jonkin verran mato-onkia löytyy tapahtumapaikalta myös lainattavaksi.

Päivän aikataulu

  • Tapahtuma alkaa klo 10.00
  • Kalankäsittelynäytöksiä tasatunnein klo 10.00 alkaen
  • Perhonheittonäytöksiä tunnin välein klo 10.30 alkaen
  • Loimulohimaistiaisia noin klo 11.00 alkaen
  • Tapahtuma päättyy klo 15.00

Törnävän kartanon kahvila on auki tapahtuman ajan klo 10–15.

Kartta alueesta:

Tapahtuman jälkeen kalastus on sallittua kaikille suvanto-osuudella kalastuslakia noudattaen, joko onkien tai viehekalastaen. Viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä edellyttää 18–69-vuotiailta valtion kalastonhoitomaksun lunastamisen. Kalastus Seinäjoen koskialueilla vaatii lisäksi kalastusoikeuden haltijan luvan iästä riippumatta.

Tapahtuman tuottaa Seinäjoen kaupunki yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus ry:n, Lakeuden Urheilukalastajat ry:n, Pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiirin sekä Kyrönjoen kalatalousalueen kanssa.

Mikä on Seinäjoen Asukasbudjetti – osallistuva budjetointi?

Seinäjoella osallistuvaa budjetointia toteutetaan Asukasbudjettina. Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Seinäjoen Asukasbudjetti on kaksivuotinen malli, jossa ensimmäisenä vuonna ideoidaan ja äänestetään kehittämisprojekteista ja toisena vuonna toteutetaan projektit. Asukasbudjetti 2023–24 hankkeet ovat hyväksytty kaupunginvaltuuston toimesta kaupungin talousarviossa vuodelle 2024.


Lisätiedot:

Tapahtuma: toiminnanjohtaja Marko Paloniemi, Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus ry, marko.paloniemi@netikka.fi,   puh. 0400364558

Asukasbudjetti: vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila, Seinäjoen kaupunki, hyvinvointi ja osallisuus, kirsi.mattila@seinajoki.fi, puh. 0405305111