Suomessa on yhteensä 174 kansalaisopistoa, joiden toiminta kattaa koko maan. Tärkeänä periaatteena on tuoda opetus lähelle ihmistä. Siksi opetus on usein hajautettu eri puolille kuntaa. Opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen ja ihmisen omaan haluun kehittyä ja oppia.

Vuosina 1945-1950 kansalaisopistojen määrä kasvoi 50:stä 90:een. Opetus jatkui sotienvälisen ajan tapaan ryhmämuotoisena. Vuosina 1944-1945 toimintansa aloitti yhdeksän uutta opistoa, näiden mukana myös Seinäjoen työväenopisto. Aloitteen tekijänä esiintyi kauppalanhallitus, joka vuoden 1945 alussa asetti kuusihenkisen komitean hanketta edistämään. Komitean johdossa oli jo aikaisemmin oman opiston perustamista ehdottanut Heikki Laurinmäki. Opisto perustettiin kannatusyhdistysmuodossa ja perustava kokous pidettiin 14.6.1945. Vuonna 1950 Seinäjoen kauppala ja Seinäjoen maalaiskunta ottivan opiston haltuunsa. Opiston avajaisia pidettiin 15.10.1945 ja ensimmäisenä lukuvuotena 1945-1946 kursseille ilmoittautui 437 opiskelijaa. Opiskeluaineita ensimmäisenä lukuvuotena oli 14 kappaletta.

Opistotyön edullisten vaikutusten vuoksi myös valtion asenne vapaaseen sivistystyöhön muuttui nopeasti: 1940-luvun jälkipuoliskolla asetettiin kaikille valtionapua nauttiville kansansivistystyön aloille selvitystyöhön komitea, joka päätyi siihen, että opistotyön tulee tapahtua työväenhenkisesti, jolloin opiskeluaiheet valitaan työväestöä lähellä olevista kysymyksistä ja niitä käsitellään työväen näkökulmasta. Erityisesti nuoria haluttiin mukaan toimintaan. Opiston haasteita olivat tasapainoilu erilaisten näkökulmien ja toiveiden välillä. Opisto pyrki tarjoamaan työväestölle yhteiskunnallisia aineita, mutta pian suosituimmaksi tulivat kohderyhmän toiveesta ammattiaineet, kuten konekirjoitus ja leikkuu- ja kaavankäyttökurssit. Muita opintopireejä opiston alkuaikoina oli kielet, lausunta-, näytelmä-, piirustus- ja maalauspiirit sekä kuorotoiminta.

Lähteet: Kansalaisopistojen liitto KoL, Seinäjoen kansalaisopiston 70-vuotishistoriikki ” Paremapaa elämää – Seinäjoen kansalaisopisto tiedon ja taidon poluilla 70 vuotta”

Kuva: Opiston johtokunta vuonna 1950, Seinäjoen kansalaisopiston kuva-arkisto.