Musiikkipainotteinen opetus
Musiikkiluokat ovat toimineet Seinäjoen lyseolla vuodesta 1982 lähtien. Opetussuunnitelmamuutoksen ja Marttilan koulun musiikkiluokkien lakkauttamisesta huolimatta lyseon musiikkiluokkatoiminta on jatkunut, mutta vuodesta 2017 on virallisesti puhuttu musiikkipainotteisesta opetuksesta.
Musiikkipainottteisella luokalla vahvistetaan bändisoittotaitoja eri soittimilla ja laulamalla. Tavoitteena on, että oppilas syventää monipuolisesti eri soittimien soittotaitojaan tai keskittyy enemmän itse valitsemaansa soittimeen tai solistiseen laulamiseen. Kuorolaulamisen taitoja vahvistetaan niin, että ryhmä pystyy esiintymään kuorona. Tavoitteena on valmistella konserttiohjelmaa musiikkipainotteisten luokkien omiin konsertteihin sekä koulun yhteisiin tilaisuuksiin. Yhteisöllisyyden ja musiikin riemun kokeminen, ryhmätyötaidot, vastuunkantaminen omasta osuudesta ja esiintymistaitojen harjoitteleminen ovat myös musiikkipainotusluokkien tavoitteiden keskiössä.
Musiikkipainotteiseen opetukseen osallistuvalla musiikkia on kaksi tuntia viikossa 7.- 8. luokalla ja kolme tuntia viikossa 9. luokalla. Musiikkipainotteiseen opetukseen osallistuvalla muu valinnaisainetarjonta on muita pienempi, koska 8. ja 9. luokkien musiikkitunnit otetaan valinnaisainetunneista. Tästä huolimatta valinnaisaineita jää valittavaksi myös musiikkipainotusluokalla opiskelevalle.
Hakeminen musiikkipainotteiseen opetukseen
Haku musiikkipainotteiselle luokalle tapahtuu yläkouluhaun yhteydessä tammikuussa. Hakulomakkeeseen liitetään mukaan ennakkotehtävä, jossa hakija kertoo tähänastisesta musiikillisesta toiminnastaan ja siitä, miksi haluaa hakeutua musiikkipainotusluokalle. Ennakkotehtävä toimii myös pohjana haastattelulle.
Hakijoille pidetään soveltuvuustesti, joka sisältää haastattelun sekä hakijan antamat laulu- ja soittonäytteet. Laulettavan kappaleen hakija valitsee oheisesta listasta. Laulu lauletaan ilman säestystä siitä sävellajista, joka hakijalle tuntuu omimmalta. Hakija soittaa soittonäytteet niillä soittimilla, joita hän osaa soittaa. Soitettavat kappaleet hakija saa valita itse. Luokalle voidaan ottaa maksimissaan 25 oppilasta. Valinnan tekee asiantuntijaryhmä.
Linkki musiikkipainotteisen luokan hakulomakkeisiin
Laulunäytteen lauluvaihtoehdot:
Minun ystäväni on kuin villasukka (ensimmäinen säkeistö ja kertosäe)
On hanget korkeat nietokset (Sibelius, kaksi ensimmäistä säkeistöä)
Taivas on sininen ja valkoinen (suom. kansanlaulu, ensimmäinen säkeistö)
Maailman toisella puolen (Haloo Helsinki, ensimmäinen säkeistö ja kertosäe)
Mökkitie (ensimmäinen säkeistö ja kertosäe)
Maamme-laulu (ensimmäinen säkeistö)
Pikkuveli (PMMP, 1. säkeistö ja kertosäe)