Seinäjoen Yhteiskoulu on Seinäjoen Kivistössä toimiva yläkoulu. Oppilaita koulussa on noin 570 ja luokkia 25.

Koulun arvoja ovat hyvä perusopetus, turvallisuus, viihtyisyys sekä osallisuus.   

Sekä henkiseen että fyysiseen turvallisuuteen kiinnitetään jatkuvasti huomiota. Osallisuutta opetukseen ja yhteiseen toimintaan lisätään koko koulun yhteisillä tapahtumilla ja välituntiaktiviteeteilla. Kaikessa koulun toiminnassa ja ihmissuhteissa vaalitaan toisen ihmisen kunnioittamista.

Koulua on remontoitu vuosien varrella ja viimeisin remontti on valmistunut 2024. Remontin yhteydessä koululle on rakennettu uusi liikuntahalli, Sykehalli. Koulun luokkatiloja on uusittu ja opetusvälineistöä kehitetty tukemaan digiopetusta.

Yhteiskoulussa on ollut liikuntaluokkatoimintaa vuodesta 1993. Joka vuosi kouluumme valitaan n. 50 liikuntaluokan oppilasta, joista muodostetaan kaksi liikuntaluokkaa. Koulullemme on myönnetty Olympiakomitean urheiluyläkoulu-status. Teemme yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian sekä muiden urheilukoulujen ja -seurojen kanssa.

Lisäksi koulussamme on JOPO-luokka, pienluokkia sekä valmistavan opetuksen VALO-luokkia.

JOPOn eli joustavan perusopetuksen peruspilareita ovat toiminallinen opetus, työssäoppiminen ja leirikoulut. JOPOa opettaa erityisopettaja ja luokan toiminnassa ovat mukana koulunkäynninohjaaja, nivelvaiheen opinto-ohjaaja sekä perhetyöntekijä. JOPO-oppilailta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja sitoutumista joustavaan perusopiskeluun. Luokalle voi hakea kaikista Seinäjoen yläkouluista kahdeksannen luokan keväällä.

Koulumme erityisopetus on järjestetty siten, että jokaisella ikäluokalla on oma vastuullinen erityisopettaja. Hän koordinoi kyseisen ikäluokan opetuksen tuen. Lisäksi koulussa toimii kaksi nk. tupaluokkaa. Tupaluokissa järjestetään opetusta niille oppilaille, jotka tarvitsevat pidempiaikaista pienen ryhmän tukea opiskeluunsa.

VALO-luokka eli valmistavan opetuksen luokka auttaa maahanmuuttajaoppilaita integroitumaan sekä kouluun että suomalaiseen yhteiskuntaan. Tavoitteena on, että maahanmuuttajataustaiset nuoret oppivat suomen kieltä ja kulttuuria. Luokan toiminnasta vastaavat sekä opettaja että koulunkäynnin ohjaaja.

Koulussamme on käytössä VERSO eli vertaissovittelumalli, jossa oppilaat toimivat riitatilanteiden sovittelijoina eri osapuolten välillä. Koulu on saanut joulukuussa 2023 tästä toiminnasta Suomen Sovittelufoorumi ry:n myöntämän tunnustuksen ansiokkaasta ja aktiivisesta sovittelutyöstä.  

https://youtu.be/5PPu4ub7pbs