-Talouden tulos haastavana aikana on 2,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Samalla kun kaupungin tulopohjaa vahvistetaan, vuosina 2025–2028 toteutetaan rakenteellinen sopeutusohjelma. Tämä tukee kaupungin hallittua kasvua ja kestävää taloudenpitoa kaupunkistrategian tavoitteiden mukaisesti, toteaa kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä.
Kaupungin lainamäärä vähenee ensi vuonna 66 euroa asukasta kohden ja on nyt 5509 euroa/asukas.
Talouden orastavan elpymisen toivotaan vauhdittavan asunto- ja rakennusalaa. Valtion omat sopeutustoimet näkyvät kunnissa mm. valtionosuusvähennyksinä. Näillä kaikilla on vaikutuksia Seinäjoen kaupungin tulopohjaan.
Kunnallisvero 9,2 prosenttiin
Kaupunki nostaa kunnallisveron 9,2 prosenttiin tulopohjaa vahvistaakseen. Kiinteistöveroihin ei esitetä muutoksia lukuun ottamatta rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroa, jota alennetaan 6 prosentista 5:een. Rakenteellisella sopeutusohjelmalla tavoitellaan pysyviä 15 miljoonan euron vaikutuksia vuoteen 2028 mennessä. Sopeutusohjelman toimenpiteet valmistellaan erikseen kevään 2025 aikana.
Valtuustokauden vaihduttua valmistellaan uusi kaupunkistrategia vuosille 2026–2029. Strategiatyö tukee osaltaan rakenteellisen sopeutusohjelman täytäntöönpanoa. Kaupunkistrategiasta löytyvät jatkossakin kasvun ja yrittäjyyden, vetovoiman vahvistamisen, osaamiseen panostamisen ja uudistumiskyvyn teemat.
Painopisteinä työllisyys ja elinvoima
Vastuu työllisyydenhoidosta ja kotoutumisen palveluista siirtyy valtiolta kunnille vuoden alussa. Seinäjoen kaupunki toimii vastuukuntana ja järjestää työllisyyspalvelut yhdessä Isonkyrön ja Ilmajoen kanssa.
-Uudistus on odotettu ja jatkumoa kuntien työllisyyskokeiluille. Te-uudistuksella pyritään vastaamaan työllisyyden haasteisiin ja uudistamaan suomalaista työllisyydenhoitoa. Yritykset tarvitsevat osaajia ja maahanmuutto on yhä merkittävämpi keino saada työvoimaa alueelle. Kehityspotentiaalia on paljon ja palvelu tulee entistä lähemmäksi kuntalaisia ja yrityksiä, kertoo rahoitusjohtaja Mika Itänen
Seinäjoen kaupungin lähtökohdat tulevaan ovat hyvät. Yrittäjyydestä ja tapahtumista, mutta myös hyvistä palveluista ja liikuntamahdollisuuksista tunnettu kaupunki kasvaa noin 1 prosentin vuosivauhtia. Ensi vuonna menee todennäköisesti 67 000 asukkaan raja rikki (asukasluku 31.8.2024: 66 474).
-Positiivinen kasvun kierre vahvistaa Seinäjoen asemia kiinnostavana ja vetovoimaisena kasvukaupunkina, joka houkuttelee investointeja ja yrittäjyyttä, Kiiskilä sanoo.
Investointeja sivistys- ja hyvinvointipalveluihin
Ensi vuoden 33,6 miljoonan euron investoinnit kohdentuvat erityisesti sivistyspalveluihin. Kasperin palvelutalokokonaisuutta ja Hyllykallion päiväkotia laajennetaan. Myös Alakylän ja Kertunlaakson koulujen laajennukset ovat mukana investoinneissa. Kärjen koulu valmistuu alkuvuonna 2025.
Yhdyskuntatekniikkaan investoidaan yli 10 miljoonaa euroa. Investointeihin sisältyvät katurakentaminen Roves-Kivistö-välille, yhdeksän kevyen liikenteen väylää ja uusi kiertoliittymä Päivölään. Asuinalueet laajenevat mm. Soukkajoelle ja Niemistöön. Liikuntapaikkoja rakennetaan lähes 2 miljoonalla eurolla, mm. tekojäärata uusitaan.
Kaupunginhallitus käsittelee talousarvion loka-marraskuun kokouksissa. Valtuustoon asia etenee 11.11.
Talouden tunnuslukuja
Taseen kertyneet ylijäämät vuoden 2025 lopussa: emokaupunki 15 miljoonaa euroa ja kaupunkikonserni 120 miljoonaa euroa.
Lainat 2025: emokaupunki 172 miljoonaa euroa eli 5509 euroa/asukas, kaupunkikonsernissa 600 miljoonaa euroa eli 9000 euroa/asukas.
Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä, 050 340 3401
rahoitusjohtaja Mika Itänen, 040 566 1245