Kiitelty kirjasto paransi palveluita edelleen

Eepos -kirjastojen asiakaskysely toteutettiin nyt jo toisen kerran koko Eepos-alueen yhteistyönä. Viime vuoden tapaan kysymykset keskittyivät asiakaspalveluun ja asiakkaan kokemukseen kirjastosta. Verkkokysely oli avoinna syyskuun ajan ja vastauksia kertyi yhteensä 1647 kappaletta.

Kirjastoa käyttävistä vastaajista 48 % oli työikäisiä, 21 % yli 65-vuotiaita ja 18 % nuoria aikuisia. Lapsia vastaajista oli 8 % ja nuoria 5 %.  80 % vastaajista oli naisia, 18 % miehiä ja 2 % muun sukupuolisia tai he eivät halunneet ilmoittaa sukupuoltaan. Valtaosa vastasi kyselyyn suomeksi, ja englannin- tai ruotsinkielisiä vastauksia saatiin vain muutamia.

Panoksensa antoivat myös kirjaston ei-käyttäjät, joilta saatiin 21 vastausta. Ei-käyttäjien vastauksissa korostui, ettei kirjaston palveluita tunneta kovinkaan hyvin. Kirjasto liitettiin vahvasti lukemiseen, eikä tiloja, tapahtumia tai muita palveluita mainittu vastauksissa. Ei-käyttäjillä kirjaston käytön esteenä mainittiin ensisijaisesti ajanpuute. Lähes kaikki ei-käyttäjät kuitenkin kokivat kirjaston olevan tärkeä ja kehittyvä palvelu. 81 % koki kirjaston olevan tarkoitettu kaikille.

Aukioloajoilla merkittävä vaikutus tyytyväisyyteen

Palvelujen käyttö vastasi viime vuoden tuloksia. Eepos-kimpan käytetyin palvelu oli edelleen Eepos-verkkokirjasto, jota ilmoitti käyttävänsä 58 % vastaajista. Toisen sijan säilytti mahdollisuus lainata ja palauttaa aineistoa missä tahansa Eepos-kirjastossa. Tätä palvelua kertoi käyttäneensä noin puolet kaikista vastaajista. Seutuvarausta kertoi käyttävänsä 41 % vastaajista, sen ollessa kolmanneksi käytetyin palvelu. Seutuvarauksen käyttö oli hieman vähentynyt viime vuodesta ja toivomus palvelun maksuttomuudesta toistui useissa vastauksissa.

Yleisesti ottaen tyytyväisyys aukioloaikoihin, tiloihin ja palveluihin parani viime vuoteen verrattuna 3 prosenttiyksikköä. Koko alueen vastaajista 55 % oli nyt erittäin tyytyväisiä aukioloaikoihin, 60 % tiloihin ja 66 % palveluihin. Poikkeuksen teki Seinäjoen pääkirjasto, jonka osalta tyytyväisyys aukioloaikoihin laski jopa 8 prosenttiyksikköä. Syy pudotukselle lienee säästötoimien aiheuttamat kesän supistetut aukioloajat.

Yksilölliset ja vaihtelevat tarpeet korostuvat

Asiakkaan kokemusta mitattiin erilaisilla positiivisilla väittämillä. Kaikissa osa-alueissa tulokset paranivat hieman viime vuoteen verrattuna. Jopa 89 % kyselyyn vastaajista oli täysin samaa mieltä väittämistä “tunnen olevani tervetullut kirjastoon” ja “kirjasto on turvallinen”.

87 % koki, että “kirjastossa on helppo asioida”. Tarve vaivattomalle ja saavutettavalle palvelulle näkyi myös avoimissa palautteissa, joissa omatoimikirjastoja kiiteltiin vuolaasti. Toisaalta moni vastaaja oli huolissaan kirjastopalvelujen säilymisestä tai henkilökohtaisen palvelun vähenemisestä. Henkilökuntaa kaivattiin erityisesti suosittelemaan aineistoja, avuksi tiedonhakuun, tueksi digipulmiin ja järjestämään toimintaa eri ikäryhmille. Erityisesti alle 18-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat toivoivat henkilökohtaista palvelua. Nuorilla aikuisilla sekä työikäisillä puolestaan korostui halu asioida itsenäisesti tai käyttää mieluummin verkkopalveluita.

86 % vastanneista oli täysin samaa mieltä siitä, että “henkilökunta on palvelevaa ja asiantuntevaa”. ”Henkilökunta on saatavilla” –väittämästä oli täysin samaa mieltä 74 % vastaajista.

Asiakkaita halutaan kuulla

Vuoden 2023 kyselyssä havaittiin, että kirjasto menestyi heikoiten asiakkaiden osallistamisessa. Tällöin 38 % vastaajista oli täysin samaa mieltä siitä, että he voivat vaikuttaa kirjaston aineistoihin, palveluihin ja tapahtumiin.  Vuoden aikana Eepos-kirjastojen hankkeessa on tehty monia toimenpiteitä asiakaslähtöisyyden lisäämiseksi ja nyt 40 % vastaajista koki pystyvänsä vaikuttamaan.

Kirjastopalveluihin ollaan vuodesta toiseen hyvin tyytyväisiä. Asiakaskysely osoittaa, että kehityksen suunta on oikea, mutta parantamisen varaa löytyy jatkossakin. Nyt päättyvässä Parasta palvelua – Eepos –hankkeessa henkilökunta sai koulutusta muun muassa asiakaskokemuksen muodostumisesta, moninaisten asiakkaiden kohtaamisesta ja asiakaslähtöisestä toimintatavasta. Hankkeesta saatiin paljon uutta rohkeutta ottaa asiakkaat mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan juuri sellaista kirjastoa, joka vastaisi heidän tarpeitaan. Asiakkaiden antama arvokas panos auttaa kirjastoja myös käyttämään resursseja viisaasti ja keskittymään palveluihin, jotka ovat asiakkaille merkityksellisiä.