Laki muuttuu, oletko valmis? – Rakentamislaki muuttaa lupakäytäntöjä

Tammikuussa 2025 tulee voimaan rakentamislaki.  Uuden rakentamislain myötä nykyinen rakennuslupa ja toimenpidelupa korvataan yhdellä luvalla eli rakentamisluvalla.

Rakentamislupa koostuu kahdesta eri osasta sijoittamisen tarkastelusta eli sijoittamisluvasta ja toteuttamisluvasta. Sijoittamislupaa voi hakea erikseen myös erikseen, mikäli haluaa ennen rakentamislupaa varmistaa, että tietylle alueelle on mahdollista rakentaa esimerkiksi asuin-, loma- tai saunarakennus. Sijoittamislupa korvaa nykyisen suunnittelutarveluvan.

Uudistuksen yksi tarkoitus on ollut vähentää lupaan liittyvää byrokratiaa. Samalla uudistus kuitenkin lisää rakentajan vastuuta. Vaikka hanke ei edellytä rakentamislupaa, tulee voimassa olevaa kaavaa, rakentamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja hyvää rakentamistapaa aina noudattaa.

Merkittävin muutos koskee omalle pihalleen rakentamista. Jatkossa alle 30 neliömetrin rakennus tai rakennelma, ilman huoneistoa, voidaan rakentaa ilman rakentamislupaa, jos siihen on rakennusoikeutta. Lupamenettelystä vapautetaan myös alle 50 neliömetrin kokoiset katokset.

Uusi rakentamislaki tuo muutoksia myös rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen. Jatkossa käyttötarkoituksen muutos asumiseen on mahdollista myöntää poikkeamisluvalla kaavan vastaisesti. Käyttötarkoituksen muutoksissa kunnilla on edelleen harkintavaltaa ja kunta voi asettaa ehtoja poikkeamiselle.

Poikkeamislupaa tarvitaan edelleen, jos rakennus on voimassa olevan kaavan vastainen.

Erityisesti seuraavat asiat tulee ottaa huomioon

  1. Selvitä, onko kiinteistölläsi kaavaa ja mikäli on, noudata kaavassa annettuja määräyksiä. Kaavasta poikkeaminen vaatii poikkeamisluvan.
  2. Varmista, että kiinteistölläsi on rakennusoikeutta jäljellä ja tarvittava tila rakentamiselle. Katos ei kuluta rakennusoikeutta.
  3. Lähtökohtaisesti rakennus tai katos tulee sijoittaa 4 metrin etäisyydelle rajoistaan, mikäli kaavassa ei muuta mainita.
  4. Rakennus tai katos tulee suunnitella ja toteuttaa voimassa olevia rakentamismääräyksiä ja asetuksia noudattaen esimerkiksi palomääräykset tulee huomioida. Myös kunnan oma rakennusjärjestys tulee ottaa huomioon. Rakennuksen kunto on aina rakennuksen omistajan vastuulla. Mikäli et itse tunne rakentamisen lainsäädäntöä ja määräyksiä, palkkaa alan ammattilainen avuksesi.
  5. Ilman rakentamislupaa rakennettavassa rakennuksessa ei saa olla keittomahdollisuutta, hellaa, joka tekisi rakennuksesta asuinrakennuksen.  Rakennuksessa ei myöskään voi asua ympärivuotisesti.
  6. Rakennuksen tai rakennelman on sovelluttava rakennettuun ympäristöön.

Rakentamista ohjaa kunnan rakennusvalvonta.