Seinäjoen kaupungin päiväkotien asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset 2024

Opinnäytetyö; Lasten huoltajat laadun peileinä: Asiakastyytyväisyys Seinäjoen kaupungin päiväkodeissa 2024

Rebekka Kunto
Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), Kehittäminen ja johtaminen

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa. Kyselyyn vastaajien määrä oli 630 henkilöä, joista 83 % oli äitejä. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi ja englanniksi aikavälillä 27.5–2024-9.6.2024 . Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia tyytyväisyyttä varhaiskasvatuksen laatuun kaupungin omissa päiväkodeissa. Tavoitteena oli selvittää, olivatko kaupungin tarjoamat päiväkotipalvelut laadukkaita lasten huoltajien näkökulmasta. Tutkimuksen perusteella voitiin antaa tietoa päiväkotien laadun tasosta ja samalla se antoi näkökulmaa päiväkotien kehittämistarpeista. Tutkimus käsitteli lapsen ja huoltajan osallisuutta, kasvatusyhteistyötä ja kohtaamista, päiväkodin pedagogista toimintaa ja palveluiden käytännön toteutusta.

Tutkimustuloksista;

Tutkimustulosten mukaan vastaajat olivat valtaosin todella tyytyväisiä päiväkodin laatuun. Tyytyväisyyden yleisarvosanan keskiarvo oli 4,3, eli vahvasti kiitettävää tasoa.

Erityisesti vastaajat kokivat, että varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat ja niiden pohjalta käydyt keskustelut toteutuivat. Lisäksi vastaajat yhtyivät vahvasti mielipiteeseen siitä, että lapsen äidinkieli ja kulttuuritausta huomioitiin riittävästi ja lapsella oli mahdollisuus monipuoliseen toimintaan. Vastaajat kokivat myös saaneensa päiväkotipaikan perheen tarpeiden mukaisesti. Tulokset antoivat viitteitä siitä, että hieman parannettavaa voisi olla tiedonvälitystä sekä huoltajien osallisuutta koskevissa asioissa. Lisäksi eDaisyä ja hoitoaikojen varausjärjestelmää koskevat aihepiirit aiheuttivat hajontaa vastauksissa.

Avoimen kysymyksen tulokset tukivat pääosin näitä päätelmiä, mutta toivat myös esiin syvempää näkökulmaa ja ymmärrystä arvioidusta tyytyväisyyden tilasta.

Avoimen kysymyksen perusteella huoltajat halusivat tuoda esiin kiitollisuuttaan päiväkotia tai sen henkilöstöä kohtaan. Huoltajat toivat esiin kasvattajien hyvää toimintaa, päiväkodin laadukasta tai monipuolisen toimintaa ja oman luottamuksensa päiväkotiin. Lisäksi huoltajat kokivat, että päiväkoti tuottaa lasten hyvinvointia. Huoltajat toivat myös esiin yksittäisiä asioita, joista he eivät pitäneet tai joiden he toivoisivat olevan paremmin. Näitä syitä olivat erityisesti kasvattajien toimintaan liittyvät yksittäiset asiat ja sähköisen Daisy järjestelmän huono käyttäjäkokemus tai muut lapsen hoitoaikojen varaamiseen liittyvät syyt. Esiin tuotiin myös yleisen viestinnän tai tiedonvälityksen haasteita.

Tulosten yleistettävyys;

Tutkimustuloksia käsiteltäessä tulee huomioida, että tutkimustulokset ovat kuvausta kaupungin omien päiväkotien yhteenlasketusta keskiarvosta. Näin ollen tulokset saattavat päiväkotikohtaisesti poiketa yleisestä tuloksesta eri yksiköiden välillä. Tässä tutkimuksessa ei ole kuitenkaan ollut tarkoitus vertailla eri päiväkoteja keskenään eriarvoistumiskehityksen ehkäisemiseksi. Tutkimustulokset kuvaavat yleistä tilaa ja antavat sen kautta kehittämisen ja arvioinnin välineitä eri päiväkodeille.

Koko opinnäytetyö on luettavissa alla olevasta linkistä

https://www.theseus.fi/handle/10024/880597