Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö rakentavat yhdessä uutta työkkäriä. Tällä sivulla kerromme uusien työllisyyspalveluiden valmistelusta. Jos et löydä vastausta etsimääsi, laita rohkeasti viestiä. Yhteystietoja löydät sivun oikeasta laidasta!

TYÖNHAKIJAT & TYÖNANTAJAT

2025 alkaen voit kääntyä oman kuntasi puoleen jos jäät työttömäksi, kaipaat apua työnhakuun, tai haluat työllistää. Nykyisten asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään huolimatta siitä oletko nyt asiakkaana TE-toimistossa vai kuntakokeilussa. Työnhakusi pysyy voimassa ja työttömyysetuutesi maksetaan normaalisti. Työnhakusi jatkuu työllistymissuunnitelmasi mukaisesti kuten tähänkin asti. Työmarkkinatori toimii jatkossakin sekä henkilö- että yritysasiakkaiden sähköisenä asiointipaikkana. Jos jäät työttömäksi joulukuussa, kannattaa ilmoittautua työnhakijaksi jo tänä vuonna Työmarkkinatorin kautta.

Mikä “uusi työkkäri”?

1.1.2025 julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille, kun nykyiset TE-toimistot, eli niin kutsutut “työkkärit” lakkautetaan.
Tammikuusta alkaen sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työllisyyspalvelut ovat osa kuntien peruspalveluja, kuten nykyisin esimerkiksi varhaiskasvatus. Historiallisen uudistuksen myötä Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta. Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö muodostavat yhdessä työllisyysalueen, jossa Seinäjoki toimii vastuukuntana. Työllisyysalueemme nimi on TyöLakeus.

Mikä muuttuu?

Valtakunnallisen uudistuksen tavoitteena on tukea entistä paremmin paikallista kasvua ja elinvoimaa, sekä edistää parhaalla mahdollisella tavalla nopeaa työllistymistä. Kun palvelut siirretään osaksi kuntien peruspalveluja, pystytään jatkossa entistä paremmin huomioimaan paikalliset olosuhteet ja työmarkkinatilanteen tarpeet. Työllisyyspalveluita ei siis vain siirretä sellaisenaan valtiolta kunnille, vaan niitä kehitetään aktiivisesti yhdessä elinvoimayhtiöiden, yrittäjäyhdistysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö muodostavat kompaktin kokonaisuuden, joka mahdollistaa verkostomaisen ja innovatiivisen yhteistyön.

Yrittäjille ja työnantajille

TE-toimistojen palveluihin on kuulunut myös yrittäjille ja työnantajille suunnattuja palveluja. Kokonaisuus on pitänyt sisällään mm. kehittämiseen, kasvuun, rekrytointeihin sekä koulutuksiin liittyviä palveluita. Kun järjestämisvastuu siirtyy kunnille, myös lakisääteisten yritys- ja työnantajapalveluiden järjestäminen siirtyy.
Tavoitteena on tukea ja kehittää entisestään alueen yritys- ja työnantajapalveluita, jotka siirtyvät uudistuksen myötä kunnille. Yhdessä yrittäjäyhdistysten, elinvoimayhtiöiden ja muiden sidosryhmien kanssa työskennellään sen eteen, että palvelut muodostaisivat jatkossa entistä paremman kokonaisuuden, joka tarjoaisi yrittäjille ja työnantajille helposti hahmotettavat ja helposti lähestyttävät palvelut.

Toukokuun uutiskirjeestä voit lukea mitä yrittäjille suunnatut palvelut pitävät sisällään!

Seinäjoki ja Ilmajoki ovat jo harjoitelleet

Osassa kuntia työllisyydenhoitoa on harjoiteltu niin kutsutussa kuntakokeilussa. Seinäjoki ja Ilmajoki ovat olleet mukana kokeilussa, joka on valmistanut kuntia tulevaan. Työnhakijoista noin nelisen tuhatta on jo kuntakokeilussa ja vuodenvaihteessa asiakasmäärä kasvaa arviolta kahdella tuhannella.TE-toimistosta, KEHA-keskukselta ja ELY-keskukselta siirtyy 54 työntekijää.

Isokyrö mukaan ja lähipalvelut kuntoon

Vuoden vaihteessa työllisyyspalvelut löytyvät myös Isostakyröstä. Lähipalvelut on koettu tärkeäksi sekä Seinäjoella että Ilmajoella ja ne on tarkoitus rakentaa myös Isoonkyröön.

Työllisyysalueen päätöksenteko

Seinäjoen, Ilmajoen ja Isonkyrön työllisyysalueella päätösvaltaa käyttää Seinäjoen elinvoimalautakunnan alaisuuteen perustettu työllisyysjaosto. Työllisyysjaoston tehtävänä on julkisten työllisyyspalvelujen järjestäminen Seinäjoen kaupungin, Ilmajoen kunnan ja Isonkyrön kunnan muodostamalla työllisyysalueella.

Työllisyysjaosto ratkaisee työllisyyspalveluiden ja muiden toimenpiteiden tarpeen määrän ja laadun määrittämisen, tuottamistavan, yhdenvertaisen saatavuuden, tuottamisen valvonnan ja muut viranomaistoimivallan käyttämiseen liittyvät asiat.

Työllisyysjaoston esittelijänä toimii Seinäjoen kaupungin työllisyysjohtaja. Työllisyysalueen kuntien kunnanjohtajalla, elinvoimajohtajalla ja työllisyyspalveluiden esihenkilöillä on läsnäolo- ja puheoikeus jaoston kokouksissa.

Työllisyysjaoston esityslistat ja päätösasiakirjat löydät täältä. Valitse toimielimeksi “Elinvoimalautakunnan työllisyysjaosto”.

Valmisteluhanke

Seinäjoen alueen TE25-uudistus (SATE25) -hanke tukee Seinäjoen kaupungin, Ilmajoen kunnan ja Isonkyrön kunnan muutos- ja kehittämistyötä siirryttäessä kohti TE-palvelujen siirtoa. Hanke antaa lisää resursseja muutoksen sujuvaan läpiviemiseen, strategiseen suunnittelutyöhön, yhteistyöneuvotteluihin, sekä tarvittavien sopimusten ja hallinnollisten muutosten tekemiseen. Valmisteluhanke on Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittama.

Lisätietoa valtakunnallisesta uudistuksesta: