Uusi vuosi toi mukanaan kaksi uutta käytäntöä Seinäjoen kirjastoihin: aineiston kellumisen ja muovittamisen lopetuksen.
Kirjalla on nyt monta kotia
Vaikka Seinäjoen kirjastojen kokoelma on ollut jo vuosia yhteinen, niin kirjoilla on aina ollut oma kotikirjastonsa, johon ne on kuljetettu riippumatta siitä mihin ne ovat palautuneet. Nyt pääosa aineistosta kelluu, mikä tarkoittaa sitä, että se jää siihen kirjastoon, johon asiakas on sen palauttanut. Jatkossa Ylistaron kirjaston hyllyistä saattaa siis löytyä aineistoa, jossa on esimerkiksi pääkirjaston tarrat tai kirjastoautoista Nurmon tarroilla varustettua aineistoa.
Kun kirja jää siihen kirjastoon, johon asiakas on sen palauttanut, ei sen aika kulu laatikossa odottamassa kyytiä kotikirjastoon. Kirja on heti uuden lukijan saatavilla. Varsinkin pienemmissä kirjastoissa kokoelmaan tulee vaihtuvuutta ja se myös muotoutuu asiakkaiden tarpeiden mukaan. Jos oman kirjaston hyllystä tai verkkokirjastosta oman lähikirjaston kohdalta ei löydy tarvittavaa aineistoa, se kannattaa aina varata. Varaaminen Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä on ilmaista ja kuljetukset tuovat hyllyssä olevan aineiston nopeasti siihen kirjastoon, jossa sitä tarvitaan.
Lisätietoja: lähipalvelujohtaja Mia Penttala-Salli, p. 044 754 1780, mia.penttala-salli@seinajoki.fi
Kirjaston aineistoja ei enää muoviteta
Tämän vuoden alusta lähtien Seinäjoen kaupunginkirjaston aineistoja ei enää muoviteta. Aineisto tulee jatkossa nopeammin asiakkaiden käyttöön, kun muovittamiseen kuluva aika jää pois. Säästyneet rahat käytetään kirjaston tapahtumatuotantoon. Muoveista luopuminen on myös ekologista.
Kokemuksia muovittamisen lopettamisesta on kuultu mm. Kuopion kaupunginkirjastosta. Siellä aineistoa ei ole muovitettu kohta kolmeen vuoteen, eikä heillä ole aikomusta palata takaisin vanhaan. Kirjojen käyttöikä ei ole lyhentynyt, vaikka niissä ei muoveja ole ollutkaan.
Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio, p. 044 754 1621, kirsti.lansikallio@seinajoki.fi